Hoe kan jij weer met meer plezier naar jouw werk gaan?

Hoe kan jij weer met meer plezier naar jouw werk gaan?

Hoe kan jij weer met meer plezier naar jouw werk gaan?

Geef jouw werkdag een doel. 

Het toevoegen van een dagelijks doel aan jouw werkdag geeft houvast. Het werken naar een duidelijk doel verhoogt daarnaast de prestatie. Het op papier zetten van deze doelen is een goede manier om ze ook daadwerkelijk te willen uitvoeren, maak dus een dagelijks takenlijstje. Wanneer het doel aan het einde van de dag behaald is maakt jouw brein stofjes aan die zorgen voor een geluksgevoel, dit zorgt er uiteindelijk voor dat jij weer meer plezier in je werk krijgt. 

Zorg voor voldoende prikkels.

Het binnen krijgen van te weinig prikkels kan verschillende oorzaken hebben; elke dag hetzelfde werk uitvoeren, weinig verschillende taken uitvoeren of afgezonderd zitten van collega’s. Zorg voor een juiste balans en creëer voldoende uitdaging. Denk jij dat jij niet voldoende prikkels ervaart op jouw werk? Praat eens met de baas en geef aan dat jij toe bent aan meer uitdaging. Voor hem is dit ook nog eens voordelig omdat hij jou zo voor meer verschillende doeleinden kan gebruiken. 

Zorg dat je voldoende uitrust.

Nachtrust is een belangrijke factor in het wel of niet gelukkig voelen op het werk. Uitgeruste mensen kijken positiever naar de wereld, zijn meer alert, socialer, hebben een beter geheugen en een langere concentratieperiode. 

Het gemiddeld aantal uren nachtrust dat nodig is, ligt op 7 uur, toch is dit voor iedereen verschillend. Het is belangrijk dat jij het ritme van jouw lichaam kent, dit betekend luisteren naar jouw biologische klok, ook wel het circadiaan ritme genoemd. Zorg dat jij de juiste hoeveelheid rust krijgt voor jouw lichaam en geest, en begin jouw werkdag vol energie. 

Investeer in een goede relatie met je collega’s.

Wanneer jij jouw werkzaamheden niet superleuk vindt, kan een leuk team er toch voor zorgen dat jij met veel plezier naar je werk gaat. Om je goed te voelen op het werk en te kunnen presteren, moet jij je ten eerste veilig voelen. En om dat gevoel te kunnen ervaren moet er vertrouwen zijn. Manieren om vertrouwen te kweken onderling gaan verder dan enkel een praatje op de gang. Denk hierbij aan werkuitjes, vrijdagmiddagborrels, gezamenlijke lunchmomenten. 

Laat salaris niet de bepalende factor zijn.

Heb jij deze baan alleen omdat het goed verdient? Dan is de kans groot dat jij op langetermijn een ongelukkig gevoel kan ervaren. Salaris lijkt op het eerste gezicht een belangrijke factor om geluk op het werk te ervaren maar diverse onderzoeken hebben laten zien dat het tegendeel waar is. Laat salaris dus niet de bepalende factor zijn en neem genoegen met iets minder als dit voor een hoger geluksgevoel op het werk zorgt. 

Tot slot

Gelukkig zijn in welke situatie dan ook is niet vanzelfsprekend. Soms moet hier actief aan gewerkt worden. Voordat jij switcht naar een andere baan probeer te kijken of jouw huidige baan niet het gelukkige gevoel kan geven dat jij wil voelen. Praat erover met collega’s en probeer jouw ideale werkdag en werksfeer zelf te creëren. Mocht dit gevoel er niet inzitten op jouw huidige werkplek, dan kan je altijd nog proberen om te kijken naar een andere baan waar jij dit gevoel wel uithaalt. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media