Vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek!

Vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek!

Vragen die je kunt stellen tijdens een sollicitatiegesprek!

Een sollicitatiegesprek is de perfecte gelegenheid om een organisatie te leren kennen. Naast dat de werkgever uit dit gesprek mag gaan beoordelen of jij goed in zijn organisatie past is het minstens even belangrijk om te bepalen of het bedrijf bij jou past. Om hier achter te komen moet je voorbereid naar de sollicitatie gaan en de juiste vragen in gedachte hebben.

Naast dat je door het stellen van vragen erachter komt of deze functie en organisatie daadwerkelijk bij jou passen komt het ook geïnteresseerd over als jij voorbereid aankomt.

Verdieping in het bedrijf

Ter voorbereiding van je sollicitatie is het goed om je te verdiepen in het bedrijf. Mochten er vragen aan jou worden gesteld weet je altijd een correct antwoord te geven en natuurlijk om erachter te komen of alles wat je kan vinden over de organisatie ook binnen jouw normen en waarden past. De beste voorbereiding is om over de informatie die je hebt verzameld een paar vragen voor te bereiden die jij aan de manager van het bedrijf kunt stellen.

Buiten de website en social media van het bedrijf  zou je de bedrijfsnaam ook kunnen opzoeken op google news om erachter te komen wat zij voor persberichten hebben geschreven of wat er over het bedrijf geschreven wordt.

Om nog meer te weten te komen over het bedrijf kun je de volgende vragen stellen:

  • Hoe wordt de management stijl omschreven binnen deze organisatie?
  • Hoe wordt de bedrijfscultuur omschreven binnen deze organisatie?
  • Hoe groot is het personeelsverloop?
  • Wat is het grootste voordeel als ik kies voor deze organisatie?
  • Wat zijn de toekomstplannen van deze organisatie?

Verdieping in de functie

Om te weten of de functie goed bij jou past is het van belang om de functie die er staat goed te begrijpen. Zo kom je niet voor verassingen te staan als je de baan daadwerkelijk krijgt. Het kan handig zijn om de vacature tekst uitgeprint mee te nemen naar de sollicitatie zodat je tijdens de sollicitatie eventuele aanvullingen op de vacature tekst kan opschrijven wat handig kan zijn voor jouw overweging.

Om jouw misschien wel toekomstige manager voor jou te laten kiezen zijn hier wat voorbeeld vragen voor aan de manager:

  • Waardoor is deze functie vrijgekomen/ontstaan?
  • Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van deze functie?
  • Wat zijn de belangrijkste obstakels die ik kan tegen komen binnen deze functie?
  • Wat kan ik deze functie verwachten op het gebied van ontwikkeling en ondersteuning?
  • Wat zijn mijn doorgroeimogelijkheden?

De rollen omgedraaid

In deze blog staan een aantal voorbeeld vragen die jij aan de organisatie kan stellen tijdens jouw sollicitatie maar je kunt je ook goed voorbereiden op de vragen die gesteld gaan worden waar je misschien normaal niet bij stil staat.

De organisatie zal ongetwijfeld willen weten waar jij van plan bent om in de toekomst te staan. Een aantal van de meest gestelde vragen waar jij je op kunt voorbereiden op een rijtje:

  • Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
  • Wat zijn jouw sterke punten?
  • Wat zijn jouw zwakke punten?
  • Waarom moeten we jou aannemen?
  • Hoe zou een vriend(in)/familielid jou omschrijven?
  • Wat trok jou aan binnen deze functie?
  • Kun je iets vertellen over jouw achtergrond?
  • Wat kun jij toevoegen binnen onze organisatie?

Salaris indicatie

Over het algemeen is het niet het gebruikelijk om bij je eerste sollicitatie over een salaris indicatie te praten terwijl dit hoogstwaarschijnlijk wel een grote rol speelt in jouw afweging. Meestal levert het meer op om de organisatie te laten zien wat je in huis hebt en daarna te onderhandelen over jouw salaris dan dit vooraf te bespreken. Bedenk van tevoren een goed aanbod om te doen om er zoveel mogelijk uit te halen.

Jouw geschikte baan

Door je goed voor te bereiden op een sollicitatie met de juiste vragen kun je er kortom beter over nadenken of de baan en of functie bij jou passen of juist niet. Het kan goed zijn om met dezelfde voorbereide vragen naar verschillende bedrijven te gaan en te kijken welke antwoorden het beste binnen jouw normen en waarden passen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media